Tryksager med grøn samvittighed

Ingen skove har lidt overlast i forbindelse med udgivelsen af Det Grønne Herlev og Herlev Bladet15.09.21Vi skal spare på papiret. Den regel har de fleste af os efterhånden fået arbejdet godt ind i hverdagen. Men hvad så med det, du sidder og læser i lige nu? Og hvad med Herlev Bladet, der kommer ind i din postkasse en gang om ugen? »Vi har valgt at alt, hvad vi får trykt her på Herlev Bladet, bliver trykt på FSC-mærket papir,« forklarer adm. direktør på Herlev Bladet, Steffen Glaas. FSC er en international mærkningsordning for træ og træprodukter, herunder også papir. Køber du produkter med et FSC-mærke på, så ved du, at træet kommer fra en FSC-skov. Det vil sige en skov, hvor man ikke må fælde mere træ, end skoven kan nå at genskabe. »For os er det en hel naturlig del af at drive en avis i dag, at vi selvfølgelig har styr på, at det vi laver er bæredygtigt. Vi kan ikke være andet bekendt,« siger Steffen Glaas.


Steffen Glaas peger på, at politikere af og til tror, de kan høste et par billige, grønne point i at mene, at for eksempel ugeaviser skal holde op med at udkomme på print. »Det kan godt irritere mig, at en del politikere ikke sætter sig ind i, at der er forskel på papir. Det er i den grad muligt at udgive en tryksag, der er både bæredygtig og grøn. Og når man bruger FSC-mærket papir, så er man jo også med til at understøtte vigtige projekter i mange af nærområderne omkring skovene,« påpeger Steffen Glaas.


For ud over at der ikke bliver fældet flere træer end, der bliver plantet, så giver FSC-mærket også en sikkerhed for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og en ordentlig løn. Der findes FSC-mærkede skove i hele verden, og derfor bliver der også stillet krav om, at for eksempel indfødte folkeslag er sikret deres traditionelle ret til adgang og brug af skoven, og at områder af kulturel, religiøs eller anden betydning bliver kortlagt og beskyttet. »Det er vigtig for os, at der er styr på de ting. Og det er der heldigvis, når det er FSC-mærket,« siger Steffen Glaas.


Hvad er FSC? FSC står for Forest Stewardship Council og er en international non-profit mærkningsordning.


FSC-mærket er en garanti for, at du kan købe træ og papir med god samvittighed. I en FSC-skov bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.


Samtidig er FSC en garanti for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn.

Det Grønne Herlev og Herlev Bladet er trykt på FSC-mærket papir. Det betyder blandt andet, at det kommer fra skove, hvor der ikke bliver fældet mere end skoven kan nå at gendanne. Og det er en vigtig pointe for Herlev Bladets adm. direktør, Steffen Glaas.