Naturhelte holder Herlev ren09.06.22Forårsrengøringen var tiltrængt, da Herlevs Naturhelte og Danmarks Naturfredningsforening mødtes til årets store affaldsindsamlingsdag.


»Naturen får det bedre, og så går jorden ikke under,« lyder det resolut fra 10-årige Carla Andersen som svar på spørgsmålet om, hvorfor hun gider bruge en hel søndag i strålende solskin på at samle affald. Jesper, hendes far, går ved siden af og bærer posen med dagens ’gevinster’. »Man finder mange forskellige ting. Der er en ske, poser med hundelort, en pakke Kinder Pingui, som vist ikke er blevet spist, hundelegetøj, en punkteret bold, en engangsgrill, et par æsker snus og fiskesnører,« opremser Jesper Andersen, mens han kigger ned i posen. De har tilmeldt sig Danmarks Naturfredningsforenings (DN Herlev, red.) indsamlingsdag via 2. Herlev Gruppe, da Carla går til spejder. Af samme grund har hun været med to gange før. Denne søndag i marts går de rundt omringet af naturskønne omgivelser på en grøn sti tværs over markerne i Smør- og Fedtmosen et stenkast fra Naturcenter Kildegården, som er basen for dagens indsamling. Her finder man også DN Herlevs formand, Ejner K. Holst, der sammen med Herlevs Naturhelte holder styr på de poser, som kommer ind. Som noget nyt er der tre baser i år - en ved Hjortespringbadet som altid og en ny i Herlev Syd. Formanden fortæller, at det er første gang, at DN Herlev og Herlevs Naturhelte samarbejder om årets indsamling. Måske også fordi, Herlevs Naturhelte, er et forholdsvist nyt koncept, som går ud på, at alle herlevborgere året rundt kan låne udstyr til indsamling af affald og på den måde ikke er bundet af tid og sted. Det foregår fra tre ’udleveringssteder’, som er: Frivilligcenter & Selvhjælp Herlev, Herlevs Naturskole på Naturcenter Kildegården og Herlev Genbrugsstation. På DN Herlevs indsamlingsdag får alle deltagere derfor også lejlighed til at være naturhelte for en dag og bære den gule vest, der indikerer, at man gerne vil passe på naturen.


Flere indsamlinger

Dem er der gudskelov en del af denne søndag. På Klausdalsbrovej går Lena Pihl rundt i rabatten med sine to sønner William på 10 og Elias på 13 år. »Vi har jo kun én planet, så jeg synes, det er vigtigt, at vi passer på den. Jeg skulle jo også gerne nå at få nogle børnebørn,« griner Lena Pihl, der tror, at dem, der smider skrald i naturen, er ligeglade og tænker, at jorden nok ikke går under i deres levetid. Hendes sønner viser smagsprøver på noget af det, de har fundet. Der er cigaretskodder, papir og to dåser blandt andet. På den anden side af vejen tæt på Sennepshaven går formanden for deres spejdergruppe, som også er 2. Herlev Gruppe. »Jeg forstår det ikke. Jeg har kun gået fra Kildegården, ikke mere end 100 meter,« vurderer Karen Margrethe Eegholm og viser, hvor meget der allerede er havnet i hendes pose. »Jeg tror, det er manglende omtanke, men jeg må sige, at jeg er lidt overrasket - det kan kun blive bedre,« tilføjer hun, der godt kunne tænke sig, at man lavede sådan nogle indsamlinger oftere - måske én gang hver måned i sommerhalvåret.


Skal satse på de unge

Tilbage i naturen på Gråpilevej lige ved Træbanken Hundeskov lykkedes det at finde en hel familie af naturhelte, der ikke er spejdere. »Haps, haps,« lyder det fra syvårige Idun, mens hun snupper et cigaretskod med sin ’snapper’. Forældrene Christina og Bo Lenskjold Holst står i baggrunden og gør status. Det er første gang, de er med.

»Vi har egentlig altid syntes, det var en god idé, men det har bare aldrig passet ind. Der sker altid noget i weekenderne,« forklarer de. Bo Lenskjold Holst tilføjer kækt: »Men nu gør vi det på svigermors fødselsdag, og vejret er jo dejligt, og så kan vi også lave noget sammen. Og det er to timer, det er jo ingenting,« lyder det. De finder deres skraldeposer frem og afslører nogle af de mere kuriøse fund: Et par briller og et lommeur.

»80 procent af det har vi indsamlet ved siden af de to skraldespande derovre,« forklarer Bo Lenskjold Holst og peger over mod en lille sø. »Folk er dovne. Unge mennesker himler op om, at vi skal passe på naturen, og så er meget af det, vi finder, snusæsker og cigaretskodder,« påpeger han, alt imens Idun flytter fokus til marken: »Orv, der løber en hare,« lyder det spontant og begejstret på én gang. Selvom dagen står på affaldsindsamling er det ikke bare surt arbejde. Det er også kvalitetstid med familien. Og så er det god læring, mener Christina Lenskjold Holst, der opfordrer til, at man sætter oprydning i naturen på skoleskemaet. 


Nu nævner I unge mennesker, men hvad tror I, der skal til for at få alle med? »Jeg tror netop, vi er nødt til at satse på de kommende generationer. Jeg tror ikke, vi får en holdningsændring hos vores generationer. Der er forskellene for store,« vurderer Christina Lenskjold Holst.


Årets resultat

Tilbage på Kildegården efter dagens dont står en masse sække og vidner om, at der både er et problem, men også at det kan løses. Først og fremmest kræver det en masse naturhelte som de nævnte. Og så skal der måske som med så meget andet også være en gulerod. Denne dag venter en hel stak pandekager med syltetøj i bålhytten ved naturcentret. DN Herlev oplyser, at der på dagen var 45 indsamlere, som formåede at rense naturen for 65 kilo glas og metal, 42 kilo småt brændbart og 85 plastkopper. Danmarks Naturfredningsforening supplerer med, at der på en uge var seks indsamlinger i Herlev, som samlet set indbragte 1.320 kilo affald.