Louise køber kun genbrug09.06.22

38-årige Louise Weiss fra Herlev køber kun genbrugsting, -møbler og -tøj. Hun håber, at hun kan inspirere andre til at gøre det samme.


Når 38-årige Louise Weiss fra Herlev skal have nyt tøj eller nye møbler til sit hjem, så går hun ikke ind i en tøjbutik eller en møbelforretning, som man normalt ville gøre som det første. For to år siden gav hun nemlig sig selv en udfordring - hun måtte slet ikke købe noget nyt i et år - heller ikke genbrug. Det gjorde hun, fordi hun gerne ville formindske sit eget CO2-aftryk og leve mere klimavenligt og bæredygtigt. »Da jeg startede var det jo mega svært. Jeg har været kæmpe storforbruger af nyt tøj,« fortæller hun. Da det år var gået, og udfordringen var gennemført, gav Louise Weiss sig selv en ny udfordring. Når hun købte noget, så måtte hun kun købe genbrug. Den eneste undtagelse var undertøj og udtrådte sko. Hun har kun købt genbrug i et år nu, og gør det stadig. »Det tog mig alligevel nogle måneder, før jeg fandt ud af, at man kan finde sjove ting i genbrugsbutikkerne, hvis man gider at kigge,« siger hun.Genbrug og nyskabelse

Nu er det faktisk blevet så meget en vane for Louise Weiss at købe genbrug, at hun ikke længere kan gå ind i en almindelig tøjbutik. »Jeg er overhovedet ikke inspireret og har ingen lyst til at gå ind,« siger hun og tilføjer: »Men lige så snart, at jeg ser en genbrugsbutik i en anden by, så jeg er jeg helt hyped. Jeg elsker det,« siger hun. Louise Weiss er uddannet salgsassistent med speciale inden for tekstil, og har selv arbejdet i en tøjbutik. Det er dog mange år siden, at hun har arbejdet i en butik, og det er ikke noget, hun længere kan se sig selv i. I stedet arbejder hun nu som receptionist. Derudover er hun også uddannet beklædningsdesigner, og det er en erfaring, som hun bruger meget i dag. Når Louise Weiss går på genbrugsshopping, kigger hun nemlig også efter genbrugsstof, som hun kan sy om til tøj blandt andet til sin datter. »Noget laver jeg om, men det meste, jeg laver, er af dynebetræk, genbrugsstof og sådan noget, som jeg finder,« siger hun.


Vil inspirere andre


Det er et år siden, at Louise Weiss gav sig selv udfordringen med kun at købe genbrug, men nu har hun også valgt at sige ’ja tak’ til at deltage i Røde Kors’ udfordring, der startede den 1. april 2022, som netop går ud på, at man kun må købe genbrug i et år. »Det er ikke en personlig udfordring, det er mere for at få budskabet ud. Det er måske lidt stort at sige til verdens befolkning, men i hvert fald ud til Danmarks befolkning. Jeg prøver også min omgangskreds, men de er lidt trætte af at høre på mig,« siger Louise Weiss og griner. På sin instagramprofil lulle_weiss deler Louise Weiss billeder af det tøj, hun syer om af genbrugsstof eller de genbrugsmøbler, som hun har købt og frisket op til sit hjem. »Jeg synes, det er vigtigt, at få øjnene op for, at man godt kan købe gode ting, som er brugt. Det er ikke ulækkert. Det er ikke en skam at købe noget, som andre også har brugt. For mig har det også en historie, som jeg godt kan li’,« siger hun og tilføjer: »Og så er det jo billigt. Man sparer virkelig mange penge,« griner hun..
Bekymrer sig om klimaet

Selvom herlevitten ikke lægger skjul på, at hun sparer en del penge på at købe genbrug, så er det ikke det, der er hendes drivkraft. For Louise Weiss er det at købe genbrug et klimabevidst valg, og et håb om at mindske CO2-aftrykket, fordi hun er bekymret for klimaet. »Jeg må ærligt indrømme, at jeg frygter, at der ikke er en jord, når jeg engang får børnebørn og oldebørn. Jeg ved godt, at det er lidt langt ude, men det kommer jo til at ske på et tidspunkt, hvis vi fortsætter på den her måde, som vi gør,« siger hun. For Louise Weiss er klimabevidstheden blevet til en livsstil, der startede med en udskiftning til bæredygtige rengøringsmidler. Nu kører hun hybridbil, bruger kun miljøvenlige produkter, som er naturligt produceret, og så køber hun kun genbrugsting. »Det er simpelthen et valg, jeg har taget,« siger hun. Louise håber, at hun ved at deltage i Røde Kors’ udfordring og at dele sin oplevelse med genbrugsting og -tøj på Instagram, kan inspirere andre til også at købe mere genbrug i stedet for nyt. »Jeg ved godt, at vi som ene personer ikke kan sætte det store print på verden, men hvis vi alle sammen tænker ’jamen, det hjælper ikke, at jeg gør noget’, så bliver der jo aldrig gjort noget,« siger hun og tilføjer: »Jeg håber bare på, at den enkelte person måske kan tænke som mig. Det kan godt være, jeg ikke gør et større indtryk, men jeg gør da noget,« siger hun.