Da særligt energisektoren fylder mest i CO2- udledningen vil indsatser inden for dette område, som
eksempelvis udfasning af naturgasfyr og indsatser til at mindste energiforbruget til opvarmning, som klimarenovering, være særligt vigtige for at imødekomme målsætningen om CO2 reduktion.
Indsatserne er også meget centrale i forhold til den aktuelle energikrise.
Udbygning af fjernvarmeforsyningen i Herlev er et helt centralt element i at sikre den grønne omstilling og nå målet om et CO2-neutralt samfund senest i 2050.
Transportsektoren er som det næststørste område også betydningsfuld for at nå de grønne ambitioner.
Da planen og dens implementering omfatter borgerne og virksomheder i kommunens geografi og ikke ”kun” kommunen som virksomhed er inddragelse af eksterne aktører centralt.
Det nye Udvalg for klimahandleplan for Herlev Kommune er meget centralt for inddragelsen af eksterne aktører og et naturligt sted at drøfte grønne delmål og yderligere indsatser på tværs af kommunens virke med borgere, virksomheder, forsyningsselskaber, foreninger og andre centrale aktører for udviklingen i Herlev.
På side 10 kan du møde en del af medlemmerne af Udvalg for klimahandleplan for Herlev Kommune
Baggrund for
klimahandleplanen
Herlevs kommunalbestyrelse besluttede i oktober 2020 at udarbejde en klimahandleplan for Herlev Kommune som geografisk område.
Herlev Kommune får støtte til udarbejdelse af klimahandleplanen ved at indgå i partnerskabet ”DK2020 – klimaplaner i hele Danmark”.
Partnerskabet er etableret af KL for perioden 2020-2023 med Realdania og regionerne med den ambition, at der bliver udarbejdet klimaplaner i alle landets kommuner.
Herlev Kommunes klimahandleplan anvender en metode, der lever op til det internationale bynetværk C40’s globale standard for klimaplanlægning Climate Action Planning Framework (CAPF).
For at en klimaplan kan leve op til CAPF, skal den vise vejen til nettonul-udledning for kommunen som geografisk område senest i 2050 og vise, hvordan kommunen planlægger at tilpasse sig klimaforandringerne.
Endvidere skal de sociale, miljømæssige og økonomiske gevinster ved klimaindsatsen indgå i planen. Det er dermed den samme metode, der anvendes i Herlev som i landets øvrige kommuner, dog med afsæt i Herlev Kommunes særkende og behov.