Herlev spiser grønt

I løbet af efteråret ruller Herlev Kommune en kampagne ud, der er groet i udvalg for Grøn Strategi og Omstilling og skal inspirere borgerne til at spise mere grønt



15.09.21



Den mad vi spiser, har en stor påvirkning på klimaet. Derfor ruller Herlev Kommune i løbet af efteråret kampagnen ’Herlev Spiser Grønt’ ud. Ved at vælge ingredienser med lav klimapåvirkning, er det nemlig muligt at nedsætte miljøpåvirkningen af den mad, vi spiser. Og som mange efterhånden har opdaget er den klima- venlige mad både sund og lækker.


Kampagnen er et resultat af arbejdet i ’Udvalg for Grøn Strategi og Omstilling’, hvor blandt andre en række borgere har siddet med om bordet, og er kom- met med forslag til, hvordan man kan sende Herlev i en grønnere retning. Og der findes faktisk allerede masser af gode erfarin- ger fra Herlevs egne institutioner, når det kommer til klimavenlig mad. Derfor deler Herlev Kommune nu ud af de gode erfaringer ved i samarbejde med lokale supermarkeder blandt andet at dele ud af grønne opskrifter. Den første er opskriften på ’Græskar- og Kikærtegryde’, som er en ret, der er udviklet og bruges i børneinstitutionen Elverhuset. Under hashtagget #Herlevspisergrønt kan man dele sine grønne opskrifter til glæde og inspiration for andre.





Græskar- kikærtegryde

Opskriften passer til 5-10 børn.


Ingredienser:

2 løg

2 gulerødder

50 g. knoldselleri

1-2 fed hvidløg

½ dl olivenolie

½ tsk gurkemeje

½ tsk stødt kardemomme

1 tsk karry

2 dåser hakkede tomater

2 tsk salt

200 g. Hokkaido græskar med skræl i 2x2 cm tern 500 g kogte kikærter

1 dåse kokosmælk, revet skal af 1 citron


Fremgangsmåde:

1. Hak løg, hvidløg, gulerødder og selleri fint.

2. Svits grøntsagerne i olie og tilsæt, karry, gurkemeje og kardemomme.

3. Tilsæt tomaterne og salt og lad simre i ca. 30 min.

4. Tilsæt kikærterne og lad simre videre i 15 min. Rør af og til.

5. Tilsæt kokosmælk og citronskal og smag til med salt og krydderier.




Mexicansk salat med sorte bønner og jalapeñodressing

Opskriften passer til 1-2 personer.


Ingredienser mexicansk salat:

1 dl quinoa

100 g. spidskål

8 cherrytomater

1 gulerod

¼ rødløg

1 håndfuld frisk koriander

60 g. majs

120 g. sorte bønner fra dåse


Jalapeñodressing:

1-2 jalapeñoer (eller en anden frisk chili)

1 spsk. limesaft

1 spsk. æblecider-eddike

1 spsk. akaciehonning

2 spsk. olivenolie

Sort peber

Salt


Fremgangsmåde:

1. Kog quinoa efter emballagens anvisning.

2. Snit spidskålen, halvér tomaterne, riv guleroden groft, hak rødløget fint og korianderne groft.

3. Fjern stilk, kerner og det hvide fra en jalapeño, og blend den med de øvrige dressing- ingredienser. Smag til med salt og peber og tilsæt evt. ekstra jalapeño, hvis du ønsker en stærkere dressing.

4. Arranger alle grøntsagerne på to tallerkner eller lag-på-lag i to glas sammen med majs, sorte bønner og kogt quinoa.

5. Hæld dressingen over salaterne, og servér.