Herlev handler for klimaet09.06.22Grøn omstilling er ikke en sur pligt – heller ikke her i Herlev, hvor der skrues op for ambitionerne, og hvor selv små forandringer gør en forskel.


Herlev skal rime på klimahandling. Sådan stod der i første udgave af Det Grønne Herlev, som du kunne læse i september sidste år. Det gælder fortsat. Herlev skal være en grøn by og i mere end én forstand. Byens attraktive og rekreative grønne arealer skal give luft og plads til fred og fællesskab. Men at være grøn går endnu længere end det. Vi skal i Herlev finde smarte måder at belaste klimaet mindre, og måder, der er både mulige, målrettede og meningsfulde.

I dette nye nummer slår vi fast én ting fast – at vi sætter ambitionerne op på den store klinge. En stor del handler om de rammer, som gør det nemt for virksomheder og borgere at træffe klimavenlige valg. De rammer arbejder lokalpolitikere og opgaveudvalg på, med eksempelvis en klimahandleplan, der sigter mod CO2-neutralitet.

Og der handles, ved blandt andet at samarbejde med forsyningsselskaber om indførelse af fjernvarme, med boligselskaber om energiforbrug og med foreninger om fælles fokus. Også på kommunens egne institutioner er grøn omstilling i dén grad i forgrunden. Mange lokale virksomheder har for længst taget skridt i den rigtige retning. De viser vejen for andre, ved at ’tænke grønt’ og se muligheder frem for begrænsninger.

De er efterhånden ikke til at overse – mulighederne. Energirenovering, affaldssortering, transport, vareindkøb og -salg, for slet ikke at tale om udvikling af teknologier, der bliver trædesten for nye forretningseventyr.

Med personlige valg kan alle blive aktive medspillere, og uden at det er hverken svært eller kedeligt. Simple skift i indkøbs- og transportvaner flytter mere, end mange tror – og kan gøre godt for både pengepung og kreativitet.

Vi kan være sammen om ikke bare at hæve ambitionerne, men også om at indfri dem. Viljen til forandringer i hverdagen, hver for sig og i fællesskab, kan være både grøn, god og gavnlig.

Venlig hilsen Charlotte Wieth-Klitgaard
​Direktør, Herlev Kommune