"Grønne møbler"

PUUF laver bæredygtige møbler af blandt andet træpaller og genbrugsplast, fordi det giver mening hele vejen rundt15.09.21

Tænk at kunne læne sig tilbage og tage et hvil med god samvittighed - hver gang man sætter sig ned. Det kan man i PUUF’s møbler, for det er møbler, der gør en forskel. De er nemlig bæredygtige og lavet af blandt andet træpaller, armeret jern fra betonelementer og genbrugsplast, fortæller medstifter og daglig leder, Mateo Stawczyk. Han er 26 år, oprindelig fra Polen, men kom til Danmark som 19-årig for at studere bæredygtig bioteknologi ved Aalborg Universitet. I 2017 startede han PUUF sammen med sin kompagnon, Karol Szmigielski, som er kreativ chef og ligeledes 26 år. Han kom også til Danmark fra Polen for at studere - men for ham var det faget Arkitektur og Konstruktion ved KEA, der trak. For de to kom det bæredygtige, som gennemsyrer PUUF, helt af sig selv. »Der er så meget brugbart affald i København og Danmark. Folk smider rigtig mange ting ud, som stadig kan bruges, så vi begyndte at indsamle affald, som vi kunne genbruge og omdanne til møbler til vores lejlighed. En ting førte til en anden og pludselig havde vi lavet en møbelsamling til events lavet af omdannede europaller,« fortæller Mateo Stawczyk.


Udlejer til events

I dag er PUUF en moderne iværksættervirksomhed, der både holder til i Herlev og i København. Den baserer sig på cirkulær økonomi, hvilket betyder, at alle ressourcer er forbundet i ét og samme kredsløb - intet smides ud. »Det er vores kerneværdi, og det styrer, alt hvad vi laver. Med udgangspunkt i den har vi lavet forskellige forretningsmodeller: Køb, udlejning, undervisning og udvikling. I øjeblikket arbejder vi mest med at udleje bæredygtige møbler til events, men vi er også i gang med at opbygge ’købsdelen’, hvor vores mål er at sælge møbler lavet af genbrugsplast til private kunder,« forklarer den daglige leder. Dertil kommer det nye tiltag PUUF Play, som går ud på at omdanne plastikaffald til møbler. Konceptet er stadig under udvikling, og lige nu eksperimenteres der med forskellige produktions- og designmetoder. Det helt store ønske er, at plastikken i den nye møbellinje skal komme fra andre lokale virksomheder. PUUF tilbyder oven i købet at afhente plastikken hos virksomhederne og på længere sigt er visionen at få kickstartet et grønt fællesskab.


Noget der påvirker alle

Den grønne filosofi stopper ikke, når det er fyraften. For virksomhedens ansatte er det en bevidsthed, der gennemsyrer hele deres liv. De cykler for eksempel til arbejde eller tage offentlig transport, og de gør også en dyd ud af at spare på strøm og varme, når det er muligt. Derudover kommer møblerne på PUUF’s kontor fra genbrugsbrugsstationer.


»Man kan ikke komme udenom det. Vi er unge, nyuddannede og anerkender derfor vigtigheden af at bygge en forretning rundt om bæredygtige værdier. Derudover er det noget, som påvirker os alle, ikke?«, siger Mateo Stawczyk. Af samme grund mener han, at det er den bedste vej at gå. »Det efterlader dig med en god fornemmelse, du gør noget godt for alle på den her planet. Desuden er det ofte sådan, at bæredygtige produkter er lettere at reparere eller er designet til at holde længere, så du sparer også penge på den lange bane,« påpeger han, der vurderer, at den grønne omstilling i erhvervslivet er på vej, men langt fra er i mål. »Folk tager den med i betratning, når de træffer beslutninger, men der skal følge penge med, så det hele ikke bare er tom snak,« understreger Mateo Stawczyk, der selv mener at have fundet dét, der skal til for at gøre en forskel.

»Det, der gør os unikke, er vores ansatte og vores designs. Og så har vi en masse sjov ud af at lave det, vi laver. Derfor er resultatet ofte også perfekt som for eksempel vores nyeste samling af genbrugsplast. Det er aldrig blevet lavet på den måde før nogen andre steder,« siger han, der ønsker sig bare én for fremtiden. »Jeg vil gerne kunne fortsætte med at have det sjovt med det, jeg laver: At skabe ting, der gør en forskel for vores planet,« lyder det.


Kontakt

PUUF.dk

Facebook: PUUF.dk

Instagram: puuf.studio

+45 42 42 61 92

hello@puuf.dk