De skal få Herlevs grønne planer til at blive til virkelighed
09.06.22
Bent Nikolajsen, sidder med som repræsentant
for borgerne i Herlev
Hvad vil du gerne opnå med dit arbejde i udvalget? »Møderne i udvalget har været meget konstruktive og målrettede. Allerede nu er det slået fast, at fjernvarme skal være en endnu mere væsentlig energikilde for Herlevs borgere, og at vi skal fremtidssikre kommunens borgere mod de forventede oversvømmelser i fremtiden. Vi skal nå de klimamål, som regering og folketing har vedtaget. Det har været meget inspirerende at sidde blandt fagpersoner, som har stor indsigt i, hvorledes vi skal nå frem til de af kommunen fastsatte klimamål. Det er min overbevisning, at alle i udvalget gør deres bedste for, at det rent faktisk også kommer til at ske. Udvalget har i sit navn ordet handle. Det er for mig nøgleordet. Jeg vil således arbejde for at følge med i processen og efterfølgende se, om der så også bliver handlet på beslutningerne til gavn for os borgere i Herlev.
« Hvad er det vigtigste grønne mål for dig? »Skulle jeg pege på én bestemt ting, som er af stor betydning for mig, så er det, at vi kan bevare det rene drikkevand i Danmark – og selvfølgelig også i Herlev. Så derfor - lad os borgere i Herlev vise vejen; Indfør GIFTFRI HAVE og undlad dermed at tilføre mere gift til drikkevandet. Men tænk også i affald – kommune og folketing sørger for lovgivningen vedrørende affaldssortering. Dertil kan vi som borgere også tænke i ikke at smide papir-emballage på gader og i bevoksning, eller cigaretskodder ud af bilvinduet. Vi skal tillige tænke i, at vi også har en rolle i at mindske affald i naturen og ikke bare hjemme på matriklen. Det er mit håb, at kommunalbestyrelsen vil vedtage den plan og den rådgivning, som udvalget peger på. Jeg har i hvert fald været glad for, at kunne give mit besyv med i processen frem mod et endnu grønnere Herlev.«
Martine Sig Rasmussen
Martine Sig Rasmussen, deltager i udvalget på grund af sin rolle som formand for virksomhedssporet i det tidligere ’Udvalg for grøn strategi og omstilling’, som var en forløber for det nuværende Udvalg for klimahandleplan for Herlev Kommune. Hendes rolle er at skabe en brobygning mellem de to udvalg – strategi og handling. Hvad vil du gerne opnå med dit arbejde i udvalget? »Jeg vil gerne være med til at skabe håndgribelige rammer for, at Herlev Kommune kan udvikle sig til en mere klima- og miljøvenlig kommune, og derved bidrage til, at Danmark når sine forpligtelser til FN’s 2030 Verdensmål.« Hvad er det vigtigste grønne mål for dig? »Det vigtigste mål for mig er, at alle støtter op om at skabe grøn udvikling. At alle ser sig selv som vigtige brikker for, at vi kan udvikle vores samfund til et renere, grønnere og rarere sted at være. At ændre kurs for et helt samfund med så mange forskellige brugere sker hurtigere og mere effektivt, hvis alle drejer til den samme retning samtidig. Hvis vi gør dette er alt muligt. Det så vi med egne øjne under Corona-pandemien, hvor vi var i stand til at holde en pandemi nede ved alle at bidrage ved at følge de samme retningslinjer. Det vigtigste mål for mig er, at der kommer en så klar handleplan, så alle forstår hvilke skridt og hvilket ansvar, de skal tage for at planen lykkes. Det kan skabe en stærk sammenhængskraft, at alle tager ansvar for at nå nogle fælles mål, og den kraft vil give positiv værdi til et lokalsamfund som Herlev.«
Frida Frost
Frida Frost, fik en invitation til at være med i udvalget som ekspert bosiddende i Herlev Kommune. Hun er uddannet civilingeniør indenfor energiområdet og har de seneste fem år arbejdet på DTU med test og demonstrationer af nye energiløsninger baseret 100 procent på sol og vind. Hun har boet i Herlev i 21 år. Hvad vil du gerne opnå med dit arbejde i udvalget? »Først og fremmest vil jeg gerne bidrage med den viden, jeg har. Det er ikke kun Herlev Kommune som gerne vil finde grønnere løsninger, men hele Danmark, som har et mål om at reducere CO2 markant og helst være CO2 neutral over tid. Det kræver en række beslutninger på infrastruktursiden og en involvering af blandt andet Vestforbrænding, så jeg håber, at jeg med mit bidrag kan være med til at tegne en retning og plan for, hvor der skal sættes ind for at opnå størst mulig effekt så tidligt som muligt.« Hvad er det vigtigste grønne mål for dig? »Helt klart energisiden – både på varme og el. Dernæst transportsiden. Det er vigtigt at få en plan for udrulning af fjernvarmenettet, så boliger med naturgasfyret anlæg som forsyning kan skifte til enten fjernvarme eller individuel varmepumpe.«
Arly Eskildsen (F),
politisk udpeget formand for udvalget.
Hvad vil du gerne opnå med dit arbejde i udvalget? »At Herlev får en ambitiøs klimahandleplan, som sætter retning og præcise mål for de klimaindsatser, som hele Herlev kan arbejde efter i de kommende år. En klimahandleplan, som borgere, erhvervsliv, boligselskaber og -foreninger, grundejerforeninger, foreningsliv, byudviklingsvirksomheder, regionale virksomheder og Herlev Kommune som virksomhed kan se sig selv i, bidrager til indholdet og har ønske om at omsætte de mange idéer og forslag til indsatser i handling for at reducere udledningen af CO2.« Hvad er det vigtigste grønne mål for dig? »Gennemførelse af en grøn omstilling og ambitiøs klimapolitik, hvor hele Herlev som bysamfund bidrager til at reducere klimabelastningen. Det vil sige reducere CO2-udledningen med 70 procent senest i 2030 og er helt CO2-neutral senest i 2050. Og gerne meget hurtigere, hvis vi alle sammen anstrenger os for det. Dette mål kan vi nå gennem en hurtig udfasning af oliefyr og naturgas og overgang til fjernvarme i det meste af kommunen suppleret med varmepumper og solenergianlæg i resten. Vi skal også satse på omlægning af vores transport hos såvel erhvervsliv, kommune og som borger. Vi skal væk fra fossile brændstoffer og over på el og brint. Herlevs klimapolitik skal gå hånd i hånd med arbejdet for at fremme biodiversiteten i vores natur, også i det bolignære miljø.«
Iris Gausbo
Iris Gausbo deltager i en opgavegruppe med deltagere fra forskellige dele af foreningslivet i Herlev. Hun var formand i civilsamfundssporet i Udvalg for Grøn Strategi og Omstilling og repræsenterer den almene boligsektor 3B og KAB.
Hvad vil du gerne opnå med dit arbejde i udvalget?
»Det er vigtigt, at vi finder frem til hvor og hvordan, vi omstiller os på, at der skal ske en forandring hvis vi ønsker en ordentlig fremtid for os alle. Det handler om, at vi viser en vej og skaber en forståelse for, at alle forandringer hjælper. Jeg vil gerne være med til at vores kommune finder og arbejder med den bedste måde vi gør det på. Samtidig skal vi med anbefalingerne til forandring huske, at vi er forskellige og har forskelligt udgangspunkt, men, at det ikke sætter begrænsninger, især når/hvis, udvalget fremlægger anbefalinger, hvor vi har tænkt hele vejen rundt.
Hvad er det vigtigste grønne mål for dig? »Jeg håber, at vi i udvalget finder frem til, hvordan kommunen bedst når en grøn omstilling, der rammer så bredt som muligt. Jeg håber også, at vi gennem arbejdet i udvalget når frem til, hvordan vi påvirker flest mulige borgere med de tiltag, vi anbefaler.«
En række politikere og en række gode kræfter fra virksomheder og foreninger arbejder lige nu sammen i ’Udvalg for klimahandleplan for Herlev Kommune’ for at sikre, at Herlevs mange grønne ambitioner bliver til konkrete tiltag. ’Det Grønne Herlev’ har spurgt en række af medlemmerne, hvad der driver dem.
Fakta om udvalget
Herlevs kommunalbestyrelse har nedsat ’Udvalg for klimahandleplan for Herlev Kommune’.
Udvalget er nedsat for at sikre implementeringen af en klimahandleplan og sikre, at de indsatser, der besluttes i forbindelse med planen, føres ud i livet.
Udvalget består af én repræsentant fra hvert parti i kommunalbestyrelsen og 12 eksterne medlemmer De eksterne medlemmer er valgt med afsæt i Herlev Kommunes særkende i forhold til boligsammensætning, energiforsyning, øvrig geografi samt hvilke sektorer, der udleder mest CO2 Udvalget arbejder også med udarbejdelsen af selve planen frem til den politiske behandling og vedtagelse, som forventes ultimo oktober 2022. For at sikre denne proces arbejder udvalget faseopdelt i to faser omkring henholdsvis udarbejdelse (fase 1) og implementering af planen (fase 2).
I fase 1 er udvalgets opgave:
· Orientering om baggrund og metode i udarbejdelse af planen.
· Kommentere og bidrage til fastlæggelse af delmål og indsatser.
· Bidrage med idéer til evt. yderligere indsatser - baseret på eksisterende og besluttede indsatser.
· Orientering om resultater og fremdrift.
· Inddragelse i forhold til planens udbredelse og aktørinddragelse.
· Evt. deltagelse ved dialog- og borgermøder med andre interessenter.
I fase 2 er udvalgets opgave:
· Orientering om projektets fremdrift.
· Konkret aktørinddragelse på tværs af hele Herlev og forskellige målgrupper.
· Indgå i konkrete samarbejdsprojekter for realisering af projektets delmål og indsatser.
· Indgå og planlægge eksterne events om planens realisering.