BIG BIO tænker grønt09.06.22BIG BIO i Herlev har fokus på bæredygtig emballage og affalds-sortering, der gør den til en grøn og bæredygtig biograf.


Den korrekte sortering For BIG BIO er det vigtigt, at affaldet bliver sorteret korrekt. Derfor har biografen fået udviklet en video af Anders Morgenthaler, som bliver spillet før filmen går i gang. I videoen er der en tegnefilmsfigur, der hedder Bibi. Hun forklarer biografgængerne, hvordan affaldet skal håndteres og sorteres korrekt. »Så bliver gæsterne informeret på en sjov måde med et godt budskab samtidig. Og så er gæsterne faktisk ret gode, når de så selv efter filmen skal smide deres affald ud,« siger Farukh Olskær Saghir. Biografchefen fortæller, at biografens medarbejdere går affaldet efter for at se, om det er sorteret korrekt. Han fortæller også, at det særligt er i forhold til sortering af låg og sugerør, at medarbejdere må omsortere affaldet.

»Låg og sugerør er ikke komposterbare endnu, så det er en udfordring, der nogle gange opstår der, fordi man skal skille låg og sugerøret fra bægeret, fordi det kun er bægeret, der er komposterbart. Så det er så der, hvor vi nogle gange er nødt til at dele det lidt op,« fortæller biografchefen. Farukh Olskær Saghir mener dog, at videoen med figuren Bibi har været meget nyttig og en vigtig del af affalssorteringen. »Hvis vi ikke havde informeret på forhånd, så tror jeg bare, at folk ville have smidt det i en skraldespand uden at tænke over, hvor det skulle hen. Men med den video og den information vi har givet, så er folk faktisk ret gode til at lure, hvilken skraldspand de skal smide de forskellige ting i,« siger han.

Når man som biografgæst i BIG BIO køber popcorn, så er popcornbægeret komposterbart.Add-up til biografoplevelsen
Biografchef Farukh Olskær Saghir mener ikke, at de bæredygtige tiltag i biografen spiller den store rolle for valget af biograf. »Jeg tror ikke, det er et valgparameter på den måde. Det er stadig, at man får lov til at se en ordentlig film på nogle ordentlige stole med et ordenlig billed- og lydsystem. Det er stadig det vigtigste,« siger biografchefen. Dog mener han, at de bæredygtige tiltag med komposterbar emballage og affaldssortering alligevel betyder noget for de biografgæster, som kommer i BIG BIO i Herlev. »Dem der kommer, som kan se, at vi har nogle bæredygtige tiltag, de synes det er mega fedt. Det bliver en add up til deres oplevelse, at de tænker, ’ej hvor er det fedt, at vi gør noget’,« siger han.

Emballagen i BIG BIO er komposterbar, hvilket betyder at den er nedbrydelig.Ansvarlighed
Udskiftningen til bæredygtig emballage og affaldssorteringen i BIG BIO i Herlev blev indført i 2020 i takt med, at BIG BIOs biograf i Nordhavn blev åbnet i 2019. Biografchefen forklarer, at forskellen på Nordhavn og Herlev er, at de bæredygtige tiltag var tænkt ind i byggeriet fra start i Nordhavn, hvor de først er blevet indført senere i Herlev, og det var ikke uden omkostninger. »Det koster jo penge at lave og udvikle emballage, der er komposterbart. Det er jo klart, at det er jo en høj økonomisk post i vores regnskab,« siger Farukh Olskær Saghir. Men selvom der er økonomiske omkostninger ved de bæredygtige tiltag, så er det et valg, som BIG BIO har taget, fordi man gerne vil tage del i det ansvar, som Farukh Olskær Saghir mener, man som virksomhed har i kampen for klimaet. »Vi kan ikke gøre det hele, men vi kan gøre lidt, så har vi også gjort noget i stedet for slet ikke at gøre noget. Det er ansvarligheden i det, som vi synes er vigtigt,« siger biografchefen og tilføjer, at der også er forretningsmæssige fordele ved at være en grøn virksomhed. »Det betyder selvfølgelig også, at vi er længere fremme konkurrencemæssigt i forhold til vores konkurrenter, fordi der er ikke mange andre, der har tænkt i de baner endnu i hvert fald ikke så langt fremme, som vi er,« siger biografchefen.

I BIG BIO i Herlev har de indført affaldssortering. Derfor har de opsat tre skraldespande,
​der er farvekodet. Fotos: PR-fotos.